Andreea Rusu – Un suflet intens colorat cu stelele drapelului Americii

8 months ago
919

Pe Andreea Rusu  am intalnit-o intamplator pe #Youtube si mi-a atras atentia modul in vorbeste limba engleza. Pare ca are accent american de pe coasta de Est. Si am intuit bine, pentru ca ulterior am reusit sa stam de vorba si am aflat o multime de lucruri despre viata ei.

Asa am aflat ca a locuit aproape un an in SUA atat pe coasta de Vest cat si pe coasta de Est. In prezent are 26 de ani si se defineste ca fiind un rac experiential. 

Recunosc, nu imi place sa apartin unui loc, sunt de peste tot, tot Pamantul e casa mea. Si atractia pentru America nu e deloc intamplatoare pentru ca m-am nascut chiar de ziua Americii 4 iulie. Am o experienta de 3 an in vanzari, iubesc oratoria si imi asez treptele in viata pe directia heading to my own business”

➡ Salut Andreea. De la experienta americana la experienta antreprenoriala. In ce context ai ajuns in America si ce povesti ai de acolo?

Salut Bogdan, De mică mă știu o fire extrem de curioasă, gata oricând să mă devotez unei idei care naște din inima și care nu zice NU în fața unei provocări. Îmi place enorm de mult să descopăr ceva nou în fiecare zi, nefiindu-mi frică de necunoscut. Fie că e vorba de a vedea un loc nou, de a încerca o activitate diferită, de a auzi informații care îți stimulează gândirea, de a întâlni oameni interesanți, de la fiecare dintre aceste lucruri am câte ceva de învățat și cu entuziasm absorb tot ce are prezentul să îmi ofere.

Prin urmare, mi-a fost greu să stau într-un singur loc și imediat cum am terminat liceul, iar ușile oportunităților oferite de facultate s-au deschis, am decis că experiența de Work and Travel în SUA este un “Must-do!”. Chiar și astăzi mă încânta enorm ideea de a călători și a lucra în același timp, iar acest program de schimb cultural exact asta îți oferă. În 2015, la 20 de ani, am plecat prima dată în America. Până la acea vârstă eu aveam 0 experiență de viață. N-am mai calatorit niciodată, n-am mai lucrat, n-am făcut nimic pe cont propriu și care să nu depindă de influența părinților.

Chiar si acum mi-aduc aminte, prima experiență în SUA de 4 luni a fost cea mai frumoasă dar și cea mai dură lecție de viață pe care am primit-o vreodată. Acela a fost momentul meu de “click”, acela a fost de maturizare, când am devenit independenta în gândire și acțiuni.

De ce spun că a fost una dintre cele mai valoroase experiențe?! Ei bine, acolo am învățat ce înseamnă responsabilitatea, respectul, agilitatea, corectitudinea, dar mai ales atitudinea! Orice-ar fi, întotdeauna trebuie să lași problemele acasă, să fii cu zâmbetul pe buze și să fii pregătit de o nouă zi de muncă.

Îți va plăcea să te întâmpine lumea așa, și aceleași așteptări le au și ei de la tine. A fost o vara grea pentru că am dus dorul celor dragi de acasă și îmi lipsea ajutorul lor în momentele când mă simțeam singură. Cu toate că mi-am făcut noi prieteni acolo eu am plecat de una singură în State, fiind pentru prima dată când am mers atât de departe, în necunoscut… Nu mi-am imaginat ce mă va aștepta, dar am avut curaj și dorință. Restul a venit de la sine, iar până la final de program lucrurile s-au aranjat frumos pentru mine.

De atunci și până în prezent am mers de 3x în SUA cu programul Work and Travel, pentru că în cele 3 veri locuite acolo, trăirile mele interioare au fost duse la maximum, iar limitele de orice fel mi-au fost depășite, și nimic din ceea ce făceam în România la vremea respectivă nu putea înlocui această vibrație. Pe scurt, am devenit dependentă de …viață, de momentul prezent.

Imediat cum am terminat facultatea am lucrat 3 ani de zile într-o agenție de Work and Travel unde am ajutat câteva sute de studenți să trăiască și ei această experiență. Oh, acest job, l-am iubit enorm.

Dacă din ceea ce am trăit în facultate mi-a dat curaj și încredere că eu sunt liderul propriei mele vieți și îmi pot modela viața după propriile mele decizii, ei bine, acest job, de manager de vânzări în cadrul Work and Travel, mi-a șlefuit abilitățile profesionale și personale. Lucrând zilnic cu oamenii, am fost nevoită să îmi depășesc latura emotivă și timidă și să învăț să comunic clar și specific, să citesc oameni, să le ascult durerile, să îi ghidez, să-i motivez. Am oferit enorm de mult din mine, în fiecare zi. Eram devotată pentru studenți 100%. Lucram și câte 10h/zi la birou.

Așa am ajuns să fiu top manager de vânzări în cadrul acestei agenții și aveam și o echipa de manageri de vânzări pe care îi recrutam și trainuiam constant, iar personal am ajutat peste 200 de studenți să se ducă și să se întoarcă din SUA cu succes. După 3 ani, m-am regăsit stoarsă de energie, simțeam că rezervorul meu a fost secat, eu nu mai primeam nimic înapoi, doar ofeream, ofeream.

Însă, anul trecut, prin Aprilie am decis că este momentul să încep ceva pe cont propriu. Mi-am spus: “Dacă am atât de multă motivație și devotament față de angajator și clienți, de ce nu aș dedica această energie pentru a construi ceva pentru mine?” Plus că aveam de ceva timp în minte ideea de: “Cât de tare ar fi să poți lucra de unde vrei tu, atât timp cât ai un laptop și conexiune la internet?!” Nu știam exact sub ce formă se va contura această dorința, însă mi s-a oferit oportunitatea să lucrez ca asistent virtual de social media pentru o companie de Digital Marketing din SUA.

Am început ușor, prin a administra prietenii și mesajele de pe Facebook ale persoanei care deținea această agenție. Ulterior, am început să învăț noi abilități: să extrag citate sau vorbe înțelepte din anumite videouri pe care le ascultăm, ulterior transformând acestea în poze cu citate în Canva, am făcut un curs de Graphic Design, apoi am învățat să ascult și să extrag din interviuri și Facebook Lives momente cheie care ulterior să fie transformate în video-uri mai scurte, că să fie publicate pe diverse platforme de socializare, apoi am învățat copywriting, cum să scrii texte, cum să scrii titluri, iar apoi am învățat video editare în Adobe Premiere Pro și apoi tot pachetul Adobe.

În tot acest timp am învățat și project management, cum să organizez toată această informație, nu doar să o excut. Și iată, ușor ușor, în decursul unui an de zile am dobândit abilități de Social Media Manager and Content Creator.

Tot conținutul de social media, în special video-uri pentru social media, pe care l-am creat a fost pentru diverși influenceri din domeniul antreprenoriatului și al dezvoltării personale din SUA, iar unele dintre aceste persoane sunt: Russel Brunson, Brendon Burchard, și Grant Cardone.

Între timp, am încetat să mai lucrez pentru această companie din SUA, deoarece lucram foarte mult noaptea, am ajuns să fiu burnt out și nu mai aveam deloc viața personală, cu toate că îmi plăcea foarte mult ce fac, nu mă mai puteam bucură de timpul liber. Așa că am început să îmi orientez atenția către România, să caut o agenție din țară care are nevoie de abilitățile mele. Și iată așa, am ajuns să lucrez pentru o agenție de Digital Marketing din Bucureșți, agenție cu care colaborez și momentul prezent, unde fac aceleași lucruri: social media content creation și management.

Toată această călătorie și toate aceste abilități noi dobândite mi-au dat curajul și încrederea de a-mi deschide propria mea agenție de Digital Marketing, care este la început de drum și pentru care am o viziune măreață de viitor: de a deveni cea mai tare agenție de video editare și creare de conținut din România.

➡ In ce domenii ai lucrat in SUA? In ce orase?

În SUA am lucrat prima dată casier la Adventure Aquarium, un acvariu extraordinar de frumos și mare din orașul mamă al SUA—Philadelphia, iar următoarele joburi au fost că salvamar la piscină în capitala Statelor Unite—Washington DC.

Două job-uri total diferite. La primul job, interacționam foarte mult cu oamenii zi de zi, acolo mi-am șlefuit engleza vorbită și mi-a plăcut enorm, însă al doilea job a fost ceva mai plictisitor, pentru că trebuia să fiu de gardă toată ziua și nu aveam voie să vorbesc cu oamenii, însă m-a responsabilizat foarte mult, pentru că în mâinile mele stăteau viețile oamenilor, dacă aceștia aveau nevoie de mine.

Din banii castigati in aceste veri am reușit sa îmi scot investiția în program, sa trăiesc acolo și sa vizitez cele mai emblematice orașe. De la New York, la Boston, Los Angeles și Las Vegas, pe care absorbit în toata frumusețea lor și pot spune că m-am îndrăgostit de forfota orașelor mari.

➡ Cum sunt americanii cand vorbim de mindset-ul de business? Cum se implica statul american pentru a sprijini tinerii antreprenori?

Un lucru care mi-a plăcut foarte mult în mindset-ul americanilor este că părinții își împing copii de mici să lucreze, indiferent că îți faci un stand de limonadă, sau să vinzi înghețată, trebuie să înveți să îți faci propriii tăi bani, dacă vrei să mergi la un concert sau să îți indeplinesti orice dorinta ai avea. Mi-a plăcut ca ii învață de la 16 ani sa fie independenti.

Ori urmezi o universitate, care este extraordinar de scumpa, ori intri pe piata muncii din adolescență, ori la 20 de ani te casatoresti si urmezi cursul unei vieți de familie. Ceva tot trebuie sa faci. Din păcate nu am avut ocazia sa inteleg și sa vad cum susține guvernul american tinerii antreprenori, însă din ceea ce am observat, este ca mindset-ul tinerilor este orientat către acțiune și nu poți sta cu părinții chiar si la 20+ de ani.

➡ Stiu ca tu ai incercat si experienta de viata britanica. Ce ai facut la Londra cat ai stat acolo?

Da, așa este. Am plecat vara această în Londra din Iași, din motive personale: nu mă mai regăseam deloc în orașul în care am locuit 8 ani. Așa că am decis să îmi ascult chemarea și să mă îndrept către ceva mai mare. Așa că mi-am strâns toate lucrurile, am renunțat la peste 80% din toate lucrurile materiale, mi-am luat un troler cu câteva haine, actele și laptopul și am plecat în Marea Britanie, fără vreun plan fix, încercându-mi doar norocul. Oricum puteam lucra de oriunde, acesta a fost gandul meu.

Am ales Londra pentru că îmi plac mult metropolele, acolo se învârt oamenii, ideile, oportunitățile și provocările și știind foarte bine limba engleză, am zis că am toate șansele să mă descurc acolo, în plus a fost un loc pe care nu-l mai vizitasem până atunci.

Cand am ajuns acolo, am făcut toate demersurile pentru a fi acolo legal, adică să îmi fac acte, să caut chirie, să caut parteneriate și colaborări, însă m-am lovit de patru piedici: 1 – toată situația cu Covid-19 îngreunează procesul de obținere a documentelor care poate dura și luni, iar dacă nu ai documente de UK, atunci nimeni nu te angajează; 2 – din cauza Brexit la fel procesul de angajare este mai greu, prioritate având cetățenii, sau cei care au măcar o viza; 3 – lipsa unui network de oameni în domeniul meu de activitate, adică digital marketing și 4 – partea financiară – cât timp am fost plecată în continuare am lucrat pentru România, dar cu bani de România și este greu să ai același stil de viață în Londra cu banii pe care îi câștigi în țară.

Am stat o luna jumătate acolo, timp în care energia mea a fost împărțită în job și a-mi face o nouă viață acolo. Și am ajuns într-un punct în care trebuia să decid: “Renunț la tot ce am clădit într-un an jumătate în țară: network-ul de oameni din domeniul în care lucrez, la sutele de ore investite în noile abilități și rămân acolo luând totul de la 0 sau revin în țară și îmi duc viziunea agenției mele de Digital Marketing la următorul nivel?” Iar întrebarea mea a fost: “Unde merită să investesc timpul și energia în acest moment?” Și așa am decis că cel mai bine este să revin acasă, mutându-mă în Bucureșți, și locul unde s-a format și cercul meu de oameni din ultimul an.

➡ Cum ti se pare piata din Bucuresti in actualul context? Cum arata o zi din viata ta la birou?

Clar Bucureștiul nu se compară cu Londra, cum nici Iașiul nu se compară cu București. Momentan, pentru mine Bucureștiul este perfect, este fix ceea ce am nevoie în acest moment: o metropolă cu mult mai multe oportunități de business și parteneriate, evenimente sociale, mai mulți oameni, plus că e în România si sunt printre cei dragi.

Am decis să mă mut aici pentru că mi s-a oferit o oportunitate profesională extraordinară, de a mă afirma în domeniul meu de activitate, cel de social media marketing și privesc această etapă ca fiind momentul meu de a mă afirma, de a crește din punct de vedere profesional.
O zi din viață mea la birou? Ei bine, în majoritatea timpului coordonez proiecte de creare de conținut—poze, texte, videouri—pentru platformele social media precum: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter și Youtube, pentru clienți din domeniul dezvoltării personale.

Unele materiale de conținut le creez chiar eu, pentru altele deleg task-uri unei echipe de graphic designer, copywriter sau video editor. Înafară de creare de conținut, mă ocup și de administrarea paginilor de socializare ale clienților. Programul meu este flexibil și pot lucra de oriunde, lucru care îmi place cel mai mult.

➡ Ce iti place sa faci in putinul tau timp liber?

În timpul meu liber îmi place să lucrez la canalul meu de Youtube sau IGTV unde postez diverse filmulețe despre experiențele mele, prin care îmi doresc să inspir și alți tineri să aibă curaj să pornească ceva pe cont propriu, să își depășească limitările și să aibe încredere în ei.
De curând m-am apucat și de dansuri latino, o dorința pe care am tot pus-o pe pauză de câțiva ani, însă acum s-au așezat așa lucrurile încât am timp să îmi urmez această pasiune.

➡ Ce planuri ai pentru perioada urmatoare?

În următoarea perioada îmi doresc să îmi cresc brandul personal prin a mă expune publicului larg prin intermediul social media cu privire la ce înseamnă să fii un social media content creator. Îmi doresc să fac o serie de video-uri tutoriale prin care să învăț pe oameni cum să scrie texte, titluri, cum să editeze video-uri, cum să își facă ei pentru ei o strategie de conținut astfel încât să își promoveze produsele, serviciile sau pur și simplu să devină cunoscuți în Social Media.

➡  Un mesaj pentru cititori

Că nu este niciodată prea târziu să experimentezi, să încerci lucruri noi, să pornești de la 0, să îți asumi riscuri, să nu lași niciodată părerile celor din jur sau realitatea ta curentă să stea în calea dorințelor tale cele mai arzătoare. Ca motivatorul principal in realizarea scopurilor tale este dorinta si increderea in propriile-ti puteri si ca este necesar să lucreze atent și sistematic la a-și crea în jurul lor un mediu cu oameni valoroși de la care să se inspire.

Să-și slefuiasca permanent abilitățile profesionale, să citească cărți din domeniul care îi pasionează, să asculte podcast-uri, să se uite pe YouTube la alți oameni care fac aceleași lucruri pe care ei și le-ar dori și în același timp să lucreze și ei înșiși, să își dezvolte abilitățile personale, să aibă grijă de ei și de sănătatea lor mentală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

Social Media connect

Creative

Inspiratie
a
autobronzant

Alina Nichiteanu și o poveste estivală cu Ziaja pe val

Alina Nichiteanu are 35 ani si a absolvit Facultatea de Psihologie, iar ulterior si-a dat masterul la ASE – Managementul Serviciilor de Sanatate, in 2011. Lucreaza in industria pharma de mult timp si aici vorbim de zona de medicamente RX-uri...

2
Cosmin Neacsu

Cosmin Neacşu este creatorul lui Little Edu, primul supererou animat din România

3
Andrada Popa

Bucharest Playhouse – Un loc unde se antreneaza actori si se construiesc oameni

4
influencer

Valentina Cristea – despre magia vizuala a poeziei genelor